Jag är på rastlös jakt efter världens bästa fish and ships (se inlägg 9 augusti), världens bästa Ceasarsallad och den perfekta crème brulén. Den första Ceasarsalladen skapades enligt legenden den 4 juli 1924 i Tijuana, Mexiko av den italiensk-amerikanske restauratören Caesar Cardini. En riktig Ceasarsallad består av romansallad, grovt riven parmesanost, kyckling, krutonger och Ceasardressing (gjord av krosssade vitlöksklyftor, mosade sardeller, fransk senap, ägg, olivolja, riven parmesan, och svartpeppar). Den bästa Ceasarsallad jag ätit fanns förut på Brasserie Lipp i Göteborg. Tyvärr har de nu ändrat sitt recept och Ceasarsalladen där är nu ganska medioker. De vanligaste missarna på restauranger är annars att man inte får centimeterstora krutonger (i värsta fall får man en brödbit lagd på salladen), att kycklingen ligger i för stora delar, och att man får hyvlade ostskivor på salladen. Det som alla restauranger har svårast för är att göra en tillräckligt delikat dressing. I Örebro provade jag därför Ceasarsallad på Stortorget.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar