Så var det lördag morgon igen. Tid för lördagsfrukost med tidningen, och tid för eftertanke. I går kväll såg jag om James Bond-filmen Dr No (eller 'Agent 007 med rätt att döda' som den också kallas) från 1962. Fick lust att se den efter inlägget igår om Dunn's River Falls. Och visst vadade Sean Connery och Ursula Andress vid vattenfallet. En film med mycket 60-tal, mycket brittisk, men också mycket mer energi och stillsam ironi än vad jag väntat. Man röker och dricker nästan lika mycket som i Mad Men (se inlägg 27/2). Kanske skall jag se om alla bondfilmerna igen......?
Och frukosten då? Som te valde jag African Rooibos, det sydafrikanska teet med den övertygande sensuella smaken. En njutning på lördagsmorgon, ingenting för vardagsmorgonens stressade frukost.
|
African Rooibos i en avskalad temugg från Höganäs. Kan det bli bättre? |
Och på lördag morgon kan man unna sig ett ägg från frigående höns
|
Se hur kaxigt ägget från den frigående hönan lagt sig tillrätta i äggkoppen från Iittala. Vilken skillnad mot fabriksproducerade ägg! |
|
Hur skall man då äta sitt nykokta ägg. Givetvis har det kokat sina 11,5 minuter (Varför kan man aldrig få 11,5 minuterskokta ägg på hotell? Någon borde starta en faceboksida). När det gäller att äta sitt nykokta ägg finns det många olika skolor. Jag använder själv den klassiska nordiska knäckningen, där man brutalt skär huvudet av ägget. Man fattar ägget i handen och placerar vänster tumme vid äggbasen, pekfingret på toppen och övriga fingrar som stöd mot ägget. Sedan tar man skeden i 'fel' riktning i höger hand och klipper distinkt till med ett snabbt slag med skedfattningen över ägghalsen så att skalet knäcks. Man stoppar slaget när man nått halvvägs genom äggköttet. Då sätter man tillbaks ägget i äggkoppen och slutför sedan därifrån delningen av ägget.
På bilden ser ni det färdiga resultatet. Två klickar Kalles kaviar förhöjer smakupplevelsen från de perfekt kokade äggen. Den vackra skeden är från Villeroy & Boch. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar