måndag 25 juni 2012

Mat. Hur man vispar grädde och vaniljsås

Efter den fina bilden på jordgubbstårtan igår har många undrat hur man bäst vispar grädde och vaniljsås. Marie-Louise visar här hur det går till.


Grädden blir bäst om man använder en handvisp. Det ger en mer genuin smak än den ofta fabriksmässiga som uppnås med en elvisp. Den här tjusiga handvispen var en gång ett landmärke inom svensk hushållsdesign. Visst är den enkla funktionella handvispen vacker än idag? Helst skall man hälla grädden i en skål av rostfritt stål.

Man doppar vispen i grädden några gånger innan man börjar vispa.

Sedan är det bara att sätta igång. Risken är att man vispar för snabbt. Det gäller att ha tålamod för att uppnå ett gott resultat. Många har också svårt att hålla vispen stadigt vilket kan ge fatala resultat. Ett bra grepp är det klassiska husmorsgrepp som Marie-Louise visar. Vänster hand läggs ovanpå handtaget vilket ger  högerhanden fritt spelrum på själva vispen.
Inte så svårt eller hur? Nu är det bara att prova själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar