söndag 20 mars 2011

Resetips Duschar Del 3

Äntligen kom jag fram till mitt hotellrum i San Antonio klockan 1 på natten. Vad är det första man skall göra när man kommer till hotellet oavsett tid på dygnet? Alla som följer den här bloggen vet svaret. Man kollar duschen!! Allt för att slippa springa ner till receptionen iklädd ett badlakan. Och vem vill göra det i Texas?

Det visade sig vara en så kallad triagedusch, uppdelade i tre separata enheter placerade på samma vägg. Triageduschar ställer stora krav på koordination eftersom varje enhet har en separat funktion som skall samordnas med de övriga enheterna så att duschen skall fungera på ett så trevligt sätt som möjligt. Om man gör ett misstag i en enhet i relation till de övriga enheterna riskerar man att bli skållad eller få en köldchock. Dålig koordinationsförmåga riskerar också att leda till att duschen inte fungerar på det sätt man har tänkt sig.

Huvudet på duschen hade en så kallad fluga på hakan. Med den reglerar man duschstrålens spridning i rummet. Den funktionen används dock inte förrän i moment 3 som inleds omedelbart efter moment 2.

Mellanorganet på duschen bestod av en pilotspak fästad vid en tefatshållare. Med spaken ställer man på ett intuitivt sätt in värme och strålningsstyrka samtidigt. Det här kräver både fantasi och i vissa fall uthållighet. När man använder triageduschar är det här man börjar, det vill säga moment 1 inleds här.

Det nedre organet på duschen bestod av en kran, en så kallad giraffnos, med en stålvårta på ovansidan. När man utför moment 1 (se föregående bild) sprutar vattnet ut genom giraffnosen. Det är lämpligt att ställa in värme och vattentryck medan vattnet sprutar ur giraffnosen. På det sättet undviker man att få iskallt eller kokhett vatten över sig. När man drar stålvårtan uppåt börjar vattnet spruta ur duschhuvudet samtidigt som det slutar att spruta ur giraffnosen. Det är nu man kan ställa in spridningsdiametern på duschstrålen genom att vrida på flugan som sitter på huvudets undersida (se bild 2).

Det var inte så svårt, eller hur? Jag klurade ut det ganska snabbt, men efter den långa resan la jag mig genast att sova och började inte använda duschen förrän nästa morgon när jag vaknat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar