måndag 28 mars 2011

Reseetikett. Del 1. När åker man till flygplatsen?

Inget är så omgärdat av tysta etikettsregler som resandet. Det gäller att alltid ge intryck av vara en världsvan resenär och inte som att man kommer från landet och aldrig rest utanför Värnamo. Få saker väcker så mycket spydiga kommentarer som när man kommer för tidigt till flyget (för mycket bagage skall avhandlas i ett senare inlägg), det vill säga långt före den timme som krävs av de flesta flygbolag. Hur tidigt skall man då komma till flyget? De flesta ovana resenärer tror att man skall dyka upp så sent som möjligt för att verka världsvan. Inget kan vara felaktigare.

Är passet med? Är biljetterna med? Vart skall man resa?
Resandet går genom tre faser. Fas 1 är när man aldrig rest förut. Då kommer man i god tid för att inte missa flyget. För de flesta går den här fasen över efter första resan. Sedan kommer fas 2. Då skall man visa sig världsvan och kommer så sent som möjligt. Man dyker upp i sista ögonblicket och tittar sig överlägset omkring mot mer ovana resenärer. De flesta vanliga resenärer kommer aldrig längre. De som reser riktigt mycket (minst 1,5 million miles) kommer till fas 3. Då har man rest så mycket att man varit med om att taxin fått punktering på väg till Landvetter, att bara ett rör varit öppet på Lincolntunneln på väg till Newarkflygplatsen (köerna gick till Central Park), att en lastbil legat på tvären över vägen från Lalilebala, att heliga kor blockerar vägen utanför New Delhi, för att inte tala om vad som händer vid vanliga bilolyckor eller vid rusningstid i världens storstäder. Eller vid oväntade demonstrationer eller karnevalståg. Man vet också att köerna vid säkerhetskontrollen kan varat kilometerlånga, till och med på den minsta flygplats i Sydamerikas djungler. När man nått fas 3, och de flesta når aldrig dit, åker man till flygplatsen i god tid, checkar in i lugn och ro, passerar säkerhetskontrollen utan att stressa, och njuter av ett gott glas vin medan man läser senaste Time Magazine i loungen.


Se hur lugnt och fint jag har det i loungen i god tid innan planets avgång. Lägg märke till den tjusiga skjortkragen.
 Var dock medveten om att många blir provocerade när ni föreslår att resa till flygplatsen i god tid, och att ni kommer att få hånfulla kommentarer från era presumtiva medresenärer. När kommentarerna kommer vet ni att de ännu inte nått sina 1,5 millioner miles.

2 kommentarer:

  1. Själv fick jag punka på två olika bilar på väg fr Santander till flygplatsen i Bilbao. Kom givetvis för sent till flyget. Men det gjorde inget alls för flyget kom också för sent! :) Jag kommer alltid befinna mig i fas 1 o vara nervöst i mycket god tid!

    SvaraRadera
  2. Tack för den här kommentaren. Du behöver inte alls skämmas för att du kommer i god tid till flyget. Hur roligt är det att stressa när man reser? Du skall bara vara glad att du hoppade direkt från fas 1 till fas 3. En fråga som du inte behöver svara på. Är du en tre millionare?

    SvaraRadera