onsdag 20 april 2011

Skjortkragar

Jag får ofta frågan om hur jag lyckas få mina skjortkragar så fina och raka. Det är inte så svårt som det låter, men man måste vara noggrann. Det viktiga är att man stryker på båda sidorna om kragen. Många gör misstaget att bara stryka på ena sidan eller fuskar genom att bara stryka skjortkragsöronen, ett misstag som får en van iaktagare att rynka på näsan. I själva verket är välstrukna skjortkragar det viktigaste på skjortan och får den mest ostrukna skjorta att verka välstruken. Och tvärtom, har man inte strukit skjortkragarna väl hjälper det inte hur mycket man än stryker resten av skjortan. Man ger ändå intryck av att ha sovit i den de senaste nätterna. 


Så här skrynklig såg skjortkragen ut innan strykningen. Lägg märke till hur löjliga skjortkragsöronen ser ut. Det är lite Kalle Anka över det hela.

Här stryker jag skjortkragen. Jag använder här en variant av Lyongreppet, som lite skämtsamt brukar kallas Dijongreppet. Dijon är ju mest känd för sin senap vilket gör namnet ännu roligare. I korthet har man det klassiska Lyongreppet, men man skjuter fram pekfingret och långfingret på var sida om handtaget. På det sätter får man strykjärnet att glida rakare över skjortkragen. En tumregel som är lätt att komma ihåg är att ju rakare man stryker, ju finare blir kragen.
PS Lyongreppet beskrivs i inlägget den 6 mars DS

Här ser man greppet med pekfingret och långfingret på var sida om handtagets främre del tydligare. Man ser också hur spetsen på strykjärnet rör sig alldeles rakt över skjortkragen. Lägg märke till den snygga brödrosten i bakgrunden.

Och här är det slutliga resultatet. Ni ser den perfekt strukna skjortkragen. Jämför med den första bilden och konstatera vilka diametralt olika intryck skjortkragarna gör. Vilken skjortkrage skulle ni helst vilja gå ut med?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar