lördag 16 april 2011

Mat i Bologna

Vad äter man då i Bologna? Jag gick förstås på en typisk italiensk restaurang och valde en typisk måltid från Bologna, men efterrätten blev ändå till slut en spansk sidekick.


Mortadella är en typisk rätt från Bologna. Den syns högst upp på tallriken. Ta en falukorv ur kylen, blunda och tänk Italien! Därunder parmaost, och pizzabröd.

Köttfärsfyllda tortellini (dvs tortellini Bolognese), en typisk rätt från Bologna, blev huvudrätt. Lägg märke till det avskalade tallriksupplägget. Känns det inte skönt med ett upplägg som helt koncentrerar sig på det väsentliga, det vill säga maten som man faktiskt beställt.  Är man inte ganska trött på alla fantasifulla salladskreationer som kommer med maten utan att man bett om det? Nu gäller back to basic!  Kanske något för svenska restauranger? Hur det smakade? Alldeles, alldeles underbart förstås!


Till detta en lokal Sangiovesi. Pasta skall förstås njutas med ett italienskt rödvin.


Till efterrätt blev det en spansk avstickare. Creme catalana. Orginalet! Alltså orginalet till creme brulé. Creme brulé skapades av en kock från New York som under en semester i Spanien smakade creme catalana. Han tog sedan med grundidén hem till New York och skapade creme brulé.
Som ni ser på bilden värmdes sockerskalet upp vid bordet och vi fick därmed njuta av den perfekta kombinationen; varmt mot kallt, hårt mot mjukt. Hade det varit en creme brulé hade den varit perfekt, men nu blev det istället en perfekt creme catalana. Inte illa det heller. 

Här ser ni hur creme catalana ser ut innan bränningen.  Alltför sällan sker bränning vid bordet på restauranger nuförtiden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar