onsdag 25 maj 2011

Matmarknader. Del 4. Fiskmarknaden i Tokyo

Om ni inte kan åka till Bahir Dar (inlägg 22/5), New York (inlägg 23/5) eller Bologna (inlägg 24/5) kan ni ju alltid styra kosan österut. I Tokyo finns en av världens finaste fiskmarknader, Tsukijis  fiskmarknad. Här sker en livlig auktion mellan klockan 5 och 10 på morgonen, men man kan gå hit under större delen av dagen. Ett virrvarr av små gränder kantas av salustånd proppfulla av fisk och skaldjur. Fisklukten är intensiv och blandas med lukten av nyspolad asfalt. En kakafoni av olika färger slår emot besökaren. Här finns tonfisk, krabbor, taggmakrill, ål, bläckfisk, räkor, havsaborre, pilgrimsmusslor, piggvar, sjöborrar och hundratals andra typer av havsprodukter som man inte ens kan föreställa sig. Man kan njuta av dem i restaurangerna som omger de små gatorna.

Hur många av dessa delikatesser kan ni namnge?

Det tar aldrig slut. Man upptäcker hela tiden nya fiskar, skaldjur och saker man inte ens kan klassificera.

Se hur glad jag är att vara på fiskmarknaden. Här passar den blårutiga skjortan från Caliban perfekt med de knälånga mörkblå byxorna från Batistini.

Vattnas det inte i munnen vid anblicken av dessa havsdelikatesser?

Undrar var jag kan hitta något att äta?



Till slut blev det så att besöket avslutades på en sushirestaurang. Sushin passerar på ett band som glider förbi framför gästerna. Man betalar genom att ta med sig de tomma assietterna till kassan
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar