måndag 23 maj 2011

Matmarknader Del 2. Upper West Side, New York, USA

Om man inte kan åka till Bahir Dar (beskrivet i inlägget från igår) kan man åka till New York. I Upper West Side finns flera fina affärer där man kan köpa färsk frukt och det mesta annat i matväg. En av de mest fantastiska affärerna är Fairway, som ligger utmed Broadway väster om Central Park. Här finns ett överflöd av allt; berg av kryddor, frukt, grönsaker, fisk, skaldjur, kött, alla tänkbara sorters korv, färdiggjorda delikatesser, öl, vin och mineralvatten med olika otänkbara smaker. Det är en kakafoni av färger, en symfoni av lukter, en regnbåge av smaker. Det är öppet dygnet runt, och man hittar allt i matväg man kan fantisera om. Många åker till New York bara för att gå till Fairway. Andra går dit när hungern slår till tidigt på morgonen. Ni kan lätt tillbringa en vecka där, och en del gör det också. Det är trångt, hetsigt och variationen av olika människor är lika stor som utbudet av mat. Som turist går man omkring och glor med gapande mun och klotrunda ögon bland blaserade New Yorkbor. Har man tur ser man Woody Allen smita in sent på kvällen.

Här vid Broadway 2127 ligger Fairway. Förutom all mat kan man köpa blommor här.


Man möts av ett berg av frukt och grönsaker redan på gatan. Som ni ser har jag redan hunnit handla en del inför kvällen. Klädseln är preppy med ett stänk av NY. Vad annars?


I det här skyltfönstret lite längre upp på Broadway visar man hur snyggt man med lite fantasi kan lägga upp fisk och skaldjur. I den här delen av Upper West Side trängs delikatessbutikerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar