söndag 1 maj 2011

En Valborgssupé

Många hade säker ställt klockan i morse för att få veta vad jag åt till Valborgssupé i år, inte minst för att själva få inspiration inför nästa år eller inför vanliga lördagssupéer eller kanske bara för en enkel förlovningsupé med några väl utvalda vänner. Jag är ledsen att jag är sen, men den som väntar på något gott väntar aldrig förgäves, en beskrivning som på ett utsökt sätt också passar för årets Valborgssupé.
Ett tjusigt blomsterarrangemang förhöjer stämningen när man sätter sig till bords. Vad sägs om den här fantasifulla och spännande kompositionen; nyplockade rhododendron placerade i vackra kristallglas från tidigt 20-tal. Stämningen accentueras av den stilfulla matchningen med den snygga ljuslyktan klädd i virkad spets.

Blommorna är fantasirikt placerade i rad enligt valsmodellen 1-2-1. Vals är dansen på Valborg. Alltför ofta placeras blomsterarrangemang utan sammanhang till den högtid som gäller. Detta är ett lysande undantag

 
På Valborg ställer sig alla den klassiska frågan, skall man ha en uppsaliensisk eller en lundasupé? Detta är ju en smakfråga. Vi valde en spännande variant av den uppsaliensiska. Lite lokal västkustfärg (rökt lax, krabbpaj, räkpaj, senapssill, romsill, löksill, vitlöksbröd, olivträdet, italiensk mjukost), våren representerad av Italien, vårens hemvist (olika typer av italiensk skinka och korv, melon, italiensk sallad, mozarella, soltorkade tomater), lite friluftskänsla representerat av grillspetten (grillade under en klarblå himmel),  och jorden, representerad av de gratinerade senapsrullarna och sparris med hollandaisesås. Lägg märke till arrangemanget. Det är viktigt att i detalj planera hur rätterna skall placeras. Det här arrangemanget är inspirerat av en målning av Andrea del Castagno.


Ser det inte härligt ut? Här har vi gjort några små justeringar i upplägget och plötsligt ger hela arrangemanget ett helt annat intryck. Lite mer av holländsk barock jämfört med italiensk renässans i det förra arrangemanget.

Till efterrätt fortsatte vi med det italienska temat. Det blev pannacotta med färskplockade bär (röda vinbär, hallon, björnbär). Mums!!!


Ser det inte läckert ut!!
 Pannacotta är inte så svårt att göra:
Recept för 12 personer
15 dl grädde
3 dl gelésocker
Smaksätt med 3 teskedar vaniljsocker (alternativt chokladpulver, kaffepulver etc).

Rör ihop och låt koka i 30 sekunder
Häll upp i glas och ställ i kylskåpet till det stelnar.

1 kommentar:

  1. Mmmmm vad det ser smarrigt ut! Nu ångrar jag nästan att jag åkte iväg för att fira Valborg på annat håll!

    SvaraRadera