söndag 6 november 2011

Gustaf Adolf-bakelse

Ni har väl inte glömt vilken dag det är? Den 6 november skall man ha en Gustaf Adolfs-bakelse till åminnelse av när Gustaf II Adolf dog i dimman vid Lutzen den 6 november 1632. Den första Gustaf Adolf-bakelsen gjordes på konditori Bräutigam 1909. Originalbakelserna hade smak av citron och choklad och bestod av smörkräm mellan sockerkaksbottnar och var doppade helt i glasyr och toppades av en byst av Gustaf II Adolf i gips eller kisel. Numera är huvudet av choklad eller marsipan. Det klassiska marsipanhuvudet skall vara rosa. Originalbakelsen tillverkas inte längre utan huvudet läggs ofta på en vanlig bakelse.

Här ligger huvudet på en prinsessbakelse

Och här ligger det på en Napoleonbakelse. (Man kan undra varför man tillverkar Napoleonbakelser men inte Gustaf Adolfsbakelser.)

För att påminna att det varit Allahelgonahelg visar jag här bakelserna framför en elak allhelgonamask
Man kan ju tycka att det vore en bra idé att sälja originalbakelsen igen. Kanske en idé till nästa år?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar