fredag 8 juli 2011

Turist i egen stad. Stadsrundtur

Så var det dags att åka turistbuss runt Göteborg


Här står jag förväntansfullt utanför bussen framför Storan. Kön blir långre och längre. Blå denim (Levis) mot vit piké (Hilfiger). Cool turistklädsel!

Bussen svängde till vänster ut på Allén.

Kamerorna kom fram när vi passerade Feskekörka. Här gällde det att hålla i hatten. Guiderna var inspelade i förväg och all information gavs tre gånger, på svenska, engelska och tyska. Det gällde att chauffören höll tiden perfekt. Vi fortsatte sedan förbi Järntorget

Vid Sjöfartsmuseet fick vi veta att göteborgarna anser att Den väntande sjömansfrun inte väntar på sin försvunne make utan att hon tittar mot Hisingen där hennes älskare bor. Det hade vi inte hört förut, och jag har ännu inte hört någon som hört det förut. Skrönorna frodas på rundtursbussen
På väg upp mot Masthuggskyrkan passerade vi landshövdingehus. Men det sa de inspelade rösterna inget om

Masthuggskyrkan. Vi fick veta att den skulle sprängas under andra världskriget för att angripare skulle ha svårare att navigera mot Göteborg. Det hade vi inte heller hört förut.

Men utsikten från Masthuggskyrkan var magnifik. I bakgrunden Älvsborgsbron

När vi åkte nerför Masthugget började de inspelade guiderna löpa amok.  Till höger ser vi Naturhistoriska museet enligt guiderna. Här finns en val som heter Karolina trots att det är en man.

Här sa guiderna att vi var i Slottsskogen, innan de började prata om den lustiga valen, lustiga valen, lustiga valen. Eller snarare Die lustige waal eftersom det var den tyske guiden som hakat upp sig.
Lite längre ner var det stopp på grund av en lastbil, men guiden sa att det var en lustig val som hette Karolina (men på tyska)

Här passerar vi Linnéplatsen. Jag tittar intresserat mot Psykologiska Institutionen, men guiderna säger att det är Skansen Kronan, som byggdes på 1670-talet.

Under tystnad passerade vi Skanstorget och Haga. Vi passerar biografen Capitol på höger sida

Men på Vasagatan började guiderna fungera igen. Det här är det berömda Tomtehuset, uppkallat efter tomtarna som målats på väggen. Hade jag inte heller hört talas om tidigare.

Vi fortsatte Vasagatan fram, förbi alla uteserveringarna.
Och så kom vi fram till Avenyn. Göteborgs berömda paradgata. Konstmuseét i bakgrunden

Götaplatsen med Poseidon

Och så passerade vi Thinkingmars berömda fönster. Undrar vem det är som fotograferar?

Via Södra Vägen nådde vi Korsvägen. Gothia Towers i bakgrunden. Korsvägen är Göteborgs mest olycksdrabbade plats

Nya Ullevi! Göteborgs stolthet enligt de tre guiderna. Göteborgs turistnäring har fortfarande svårt med årtal. Alla tre guiderna sa att Bruce Springsteen rockade sönder Ullevi 1986
Så kom vi åter ut på Allén och passerade Trägår'n där vi såg John Mayall häromdagen. Nu led resan mot sitt slut. Snart parkerade bussen åter framför Storan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar