fredag 1 juli 2011

Hur man klipper matjesill

Efter mitt inlägg från midsommarafton för en vecka sedan har många undrat hur man styckar matjesillen. Det är inte så svårt som det verkar, men det finns två skolor som ligger i konflikt med varandra. Den ena skär matjesillen, den andra klipper den. Om man är några personer samlade och man inte har någon egen preferens kan det vara klokt att fråga vad omgivningen föredrar. Det bästa är dock att stycka matjesillen innan gästerna kommer för att undvika onödiga konflikter. Den enda skillnaden mellan metoderna är att skärning ger en något renare smak och att klippning ger en mer uttalad smak, men skillnaderna är små och märks bara av finsmakare.

Här ligger matjesillen innan styckningen. Saxen till vänster och gaffeln som man skall hålla matjesillen med till höger. Ser det inte läckert ut?

Och så här ser det ut efteråt. Saxen och gaffeln vilar tillsammans efter en väl utförd uppgift. Matjesillen delad i knappt centimeterstora bitar. Märker ni skillnaden från den förra bilden?

Här ser ni hur jag klipper matjesillen. Lägg märke till det fina samspelet mellan sax och gaffel. Matjesillen finns i den stora runda lådan inköpt på Coop till höger. Samtidigt skalas äggen och både vin och öl finns nära till hands om man skulle råka bli törstig under arbetet.

Det är verkligen roligt att klippa matjesill!!
Den snygga ljusblå button-down skjortan är från Lexington och chinosen är från Ralph Lauren. En riktig sommarklädsel

Och här är den färdigklippta matjesillen upplagd på det specialdesignade sillfatet. Men visst är det något som fattas?

Jovisst, den klippta gräslöken som skall strös över sill och ägg!! Och sedan tillkommer förstås gräddfil och mer gräslök för att göra smaksymfonin perfekt. En riktig sommarrätt som inte bara kan ätas på midsommarafton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar