torsdag 18 augusti 2011

Grillkurs del 1. Snabbgrill

Jag har fått många frågor nu i sommar om hur man grillar. Nu under sommarens sista flämtande dagar skall jag därför ge några råd. Svante tog mig till Åstol för att visa hur man använder en snabbgrill.

Grillen kan antändas med vanliga tändstickor. Det är viktigt att hålla ansiktet en bit från elden för att man inte skall bli bränd. När kolen blivit tillräckligt varm är det viktigt att fördela den jämt i grillen. För att inte få brännskador kan man använda en vanlig rak pinne för ändamålet. Denna pinne hålls helst med ett omvänt penngrepp, som Svante visar på bilden. Fötterna skall stå parallellt med cirka 30 cms avstånd från varandra..

Man sticker sedan in pinnen i grillen och rör sakta om tills kolen fördelats jämt i grillen. Därefter lägger man köttet på grillen. Svante är som sig bör klädd i en svart grilljacka.

Bordet står dukat i väntan på det grillade köttet. Rött lådvin upphällt i flaskor och blå servetter snyggt instuckna i glasen ger en chic anstrykning till det rustiga träbordet. Svante har en svart jeansskjorta från H&M. Kan man tänka sig en trevligare plats för grillningen och den efterföljande måltiden än hamnen i Åstol?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar