tisdag 1 januari 2013

Nyårsafton 2012

Så var det dags för den traditionella nyårsfesten i min lägenhet.

Kvällen började med champagne. En Bollinger Special Cuvée och en Pol Roger passar bra när man börjar fira av det nya året. Kom ihåg att man alltid tar de finare champagnerna i början av kvällen och avslutar med de billigare.

Kandelabrar är ett måste på en nyårsaftonssupé. Ljusen skall vara mörka, men inte svarta.

Visst blir stämningen mer romantisk med kandelabrar? Det är synd att de numera bara får användas på nyårsafton. Lägg märke till de matchande tulpanerna.


En läcker och vackert komponerad efterrätt är ett måste på nyårsafton.

Hur skall man då vara klädd när man går på nyårsaftonssupé? För männen blir valet enkelt, en mörk kostym går alltid bra. Kvinnorna har en större valfrihet och kan vara lite djärva om de vill.  Eva och Helen ger två exempel ovan. Eva har valt en chockblå djärvt skuren klänning från Camilla Thulin. Helen har en tjusig paljettklänning från Kapp-Ahl som matchar kvällens fyrverkerier på ett förtjänstfullt sätt.

Så var det då dags att öppna champagnen vid tolvslaget. Hur skall man då öppna flaskan? Claes har valt ett tyskt Greginchergrepp som användes av preussiska officerare i mitten av 1800-talet. Ett både praktiskt och stabilt val. Eva har använt den amerikanska chicagomodellen som användes på amerikanska lönnkrogar under 1920-talet. Genom att dra ut korken uppifrån får man med sig en del av flaskan innehåll vilket ger ett häftigt intryck, men man förlorar en del av den dyrbara vätskan.
Lägg märke till Claes placering av läsglasögonen.  Det här är antagligen det nya årets viktigaste innovation bland accessoarerna och kommer att kunna ersätta slipsen vid de flesta tillfällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar