söndag 30 oktober 2011

En hektisk vecka

Förra veckan gick i massmedias tecken.

Först var jag med på en presskonferens anordnad av Göteborgs Universitet. Länken till detta hittar ni här. Jag bestämde mig för att en cowboylook skulle fånga journalisterna. Skjortan är från Hilfiger och jeansen från Levis. Lägg märke till hur mycket jag viftar med händerna.

www.gu.se/forskning/popularvetenskap/journalistseminarier/2011-oktober--det-nya-aldrandet

Det här ledde till framträdanden både i Göteborg Direkt och i direktsändning i Radio Jönköping. Här är länken till Radio Jönköping

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=4767412



Och idag var TV4 Nyheterna framme. Läsare av den här bloggen känner igen miljön. Lägg märke till att jag inte flaxar med händerna. Jag valde åter cowboylook. Skjortan från Hilfiger och jeansen från Levis. Länken till inslaget hittar ni nedan.

www.nyheterna.se/1.2343162/2011/10/30/dagens_pensionarer_friskare_och_piggare

Det var allt för idag. Just nu fungerar inte bildnedladdningen på Blogger. Förhoppningsvis får ni en bild i morgon.

fredag 28 oktober 2011

Konstgjorda djur. En katt i Riga

I Riga fanns många konstgjorda djur. I Gamla Staden såg jag den här hemska katten.

torsdag 27 oktober 2011

Havtornsorbet i Riga

I Riga bjöds vi på Havtornsorbet. Tillagningen var spekulativ som ni kan se på bilden.


onsdag 26 oktober 2011

Okända sevärdheter. Jugendarkitekturen i Riga

Det finns så många sevärdheter man skulle vilja se; pyramiderna i Kairo, Taj Mahal, Jesusfiguren i Rio de Janeiro. Innan jag åkte till Riga hade jag aldrig tänkt på Jugendarkitekturen kring Alberta iela. Men här finns den största anhopningen av jugendarkitektur i världen och det har utsetts till ett World Heritage av Unesco. Så det var bara att ta på sig jackan och promenadskorna och gå dit. Det var en häftig upplevelse. Om ni åker till Riga är ett besök här ett måste.

Vi var inte ensamma om att fotografera husfasaderna



Ett exempel på den nationalromantiska jugendstilen med tornliknande burspråk


De flesta husen är exempel på den böljande jugendstilen med vacka skulpturer på fasaderna. Detta hus är ritat av Mikhail Eisensten.



Lägg märke till det överdådiga blomsterarrangemanget på balkongen




tisdag 25 oktober 2011

En intressant toalett i Riga

Det är inte alltid lätt att veta vilken toalettdörr man skall välja. Speciellt inte när man druckit lite vin, och skyltarna är abstrakta symboler. Den här träffade jag på i Riga

Vad betyder det här märket som skymtar i mörkret? Man eller kvinna? Skall jag gå in här.....
 
...eller här? 


Själva toalettrummet var dock sofistikerat i gustaviansk stil. Lägg märke till min klädsel som gick helt i svart denna kväll. Kavajen är från Armani och byxorna från Hilfiger. Passar bra i denna eleganta miljö.

måndag 24 oktober 2011

Konstgjorda djur. En groda i Riga

Många undrar varför jag inte längre visar konstgjorda djur. Det här är inget medvetet. Det är helt enkelt ett tag sedan jag såg några konstgjorda djur. I Riga såg jag i alla fall den här konstgjorda grodan.

Kanske undrar ni hur jag kunde se att den var konstgjord? Det var inte så svårt. Riktiga grodor har en mer slemmig yta och ögonen är mörkare än på den här grodan.

söndag 23 oktober 2011

Det regnar alltid utomlands. Riga

Från det regniga Istanbul kom jag till det soliga Göteborg, som jag dock snabbt lämnade för det regniga Riga. Som jag sagt tidigare i den här bloggen regnar det nästan alltid utomlands. Och hösten har kommit till Lettland.

I Kromvaldaparken bredvid Pilsetaskanalen

På promenad utefter Elisabetasgatan

Framför ett jugendhus vid Albertagatan

Vid husen Tre Bröder från 1400-talet


En turistgrupp har samlats vid Svenska Porten. Den enda kvarvarande porten från den gamla stadsmuren.

På en gata i Gamla Staden

Kläder på föreläsning. Riga

Här i Riga hade jag ett digert föreläsningsschema. På fredagen var jag först chairman på en session om Diabetes och demens mellan 11.30 och 12. Sedan föreläste jag själv klockan 12.45 ('Epidemiology of Vascular Dementia') och kl 16.15 ('Hypertension and dementia'). Jag valde då en ganska strikt klädsel med mörk kostym, vit skjorta och slips. Inför föreläsningen 16.15 kände jag att ämnet gjorde att jag ville släppa loss lite och kastade slipsen (dock inte under föreläsningen). Sedan hade jag en plenarföreläsning kl 8.30 på lördag morgon med den upphetsande titeln 'The intriguing relationship between depression, dementia and vascular disease'. Jag valde då, som ni ser på bilden, en lite mer avspänd klädsel.

Klädseln fick gå i olika blå nyanser. Blå jeans från Levis, ljusblå buttondownskjorta från Lexington och en diskret blå kavaj från Gant. Det gav en harmonisk bakgrund till den chockröda hänganordningen för namnbrickan.
Som ni ser var publiken mer intresserad av programboken än av min klädsel. De snygga skorna är från Ecco.

lördag 22 oktober 2011

Taxibilar i Riga och andra ställen

 Ute på flygplatsen var Rigas taxibilar gröna


Men inne i staden var de röda


I Istanbul är de gula


I Chennai är de också gula. Men små

fredag 21 oktober 2011

Förtretligheter på hotellrum

En av de saker som brukar reta mig när jag är på hotell är den lilla texten på flaskorna för schampoo, konditioner, hudolja och vad det kan vara. Allrför många gånger har jag varit tvungen att gå ut från duschen för att leta rätt på mina läsglasögon för att inte riskera att tvätta håret med hudolja eller vad det nu kan vara i de hemlighetsfulla plastflaskorna.

Försök själva läsa texten på de här flaskorna om  ni kan!!

torsdag 20 oktober 2011

Första dagen i Riga

Jag har aldrig varit i Riga förut. Jag har inte ens varit i Lettland eller i Baltikum förut. Därför kändes det tryggt när jag kom ut från flygplatsen.

Som ni ser hade taxibilarna samma färg som.....


...min resväska som hade samma färg som mitt sängöverkast. Här kändes det som man kunde stanna länge och känna sig hemma

Rummet var ganska modernt på ett gammaldags sätt. Det gav mig en känsla av något jag läst som barn eller en TV-serie från tidigt 60-tal.

Utsikten från mitt hotellrum var ganska speciell.

onsdag 19 oktober 2011

Utsikt från mitt fönster. Höst

Tillbaka i Göteborg. Det regnar här också. Nu har hösten kommit på allvar. Träden utanför mitt fönster börjar skifta färg och tappa löv. Jag älskar den här årstiden.





Och i morgon åker jag till Riga.

tisdag 18 oktober 2011

En dag i Sultanens harem

När jag var i Istanbul besökte jag som sagt Topkapi, sultanens gamla palats.

Här står jag utanför ingången till Topkapi. Man skulle kunna tro att det är en kopia till ingången på Disneyland, men den här är gjord mer än 400 år tidigare än originalet så det är möjligt att det är tvärtom.
Jag har klätt mig perfekt för en turistdag. Ljusblå buttondown skjorta från Lexington matchar de lite mörkare blåjeansen från Levis. Den sportiga jackan är från Filippo Lami. På ena axeln hänger Pinocchioväskan och på den andra har jag lite nonchalant placerat en grå turkisk konfoväska.
Jag begav mig genast till haremet som vid sidan av skattkammaren är den mest spektakulära delen av palatset. Här bodde sultanen, hans fruar och konkubiner, hans barn, och de svarta eunuckerna som vaktade palatset. Bara hans mest betrodda fick besöka haremet. Här inne var fullt med intriger och maktspel. För konkubinerna gällde det att föda en son, som sedan hade chans att bli nästa sultan. Den som blev sultan dödade sedan sina bröder för att undvika senare kupper. Modern till sultanen fick alltid en stark maktposition. För de som satt i regeringen, divanen, gällde det att muta eunucker och konkubiner för att kunna påverka sultanen. Ingen vuxen man (utom eunuckerna), inte ens storvesiren, fick komma in i haremet. Det var alltså en slags gammaldags dokusåpa i kubik, men med andra insatser och belöningar. Den här typen av sällskapslekar kan ni ju prova med era vänner någon helg när ni inte har annat att göra.

Ingången till haremet är genom den lilla dörren till vänster. Till höger är Divanen där regeringen sammanträdde och ni ser också Divantornet.

Här är den mosaikprydda vestibulen till haremet.

Här inne bodde de svarta eunuckerna som vaktade haremet.

På väg till konkubinernas bostäder passerade jag den här spegeln.


Här inne bodde konkubinerna

En vacker dörr

De vackert utsmyckade väggarna där sultanens mor bodde


Interiör från sultanens residens

Interiör från sultanens residens

Fantastiska mosaiker klädde väggarna i haremet.

I den Kejserliga Salen låg sultanen i sin baldakinförsedda tron från vilken han avnjöt konkubinernas dans och musik
Sultanens mammas innergård


Sultanens residens

Det var inte bara jag som tog kort

Ahmed den IIIs matsal.




Här står jag på Tjänarnas gård med Sommarpalatset i bakgrunden. Hörlurarna sitter på plats och kameran hänger käckt runt halsen. Ser det inte snyggt ut?

Sommarpalatset. Det blir den sista bilden från en dag i Sultanens harem